PASTA Z FETY

Po raz pierwszy spróbowałem ją w restauracji na Korfu. Była smakowym olsnieniem, które póxniej długo starałem się zrekonstruować w warunkach domowych. Wreszcie się udało!

Nie jest to tradycyjne meze, ale składa się z tradycyjnych składników. Chmurka bardziej niż pasta – delikatnie czosnkowa i delikatnie słona. Towarzyszące jej dodatki czynią tę przekąskę jeszcze bogatszą i pyszniejszą.

SKŁADNIKI (na 5-6 porcji):

400 gramów sera feta

150 gramów serka typy filadelfia

4 łyżki jogurtu greckiego

3 ząbki czosnku

1 łyżka miodu

2-3 łyżeczki zataru

5-6 łyżek oliwy

100 gramów ciecierzycy ze słoika lub puszki

200 gramów pomidorków koktajlowych  

sól

pieprz

papryka ostra w proszku

szczypta suszonego oregano

skórka otarta z połówki cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Ciecierzycę odcedź, opłucz, osusz, a następnie umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, obtocz w oliwie, posyp papryką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 15-20 minut, aż zacznie strzelać. Pomidorki koktajlowe polej łyżką oliwy, posyp suszonym oregano i upiecz w naczyniu żaroodpornym – jednocześnie z ciecierzycą (będą gotowe, gdy popękają i mocno się przyrumienią). Odstaw do wystygnięcia.

Pokruszoną fetę, filadelfię, jogurt grecki, czosnek, miód, sól i pieprz zblenduj na jednolitą masę. Jeśli uznasz, że jest zbyt gęsta, dodaj nieco jogurtu, jeśli zbyt rzadka, dodaj extra kawałek fety. Gotowy krem przełóż do miski i włóż do lodówki na około dwie godziny. Po schłodzeniu przełóż krem na półmisek, pomidory i ciecierzycę wyłóż na wierzch, całość obficie posyp zatarem i polej pozostałą oliwą. Posyp skórką otartą z cytryny. Serwuj z chlebem lub chlebkami pita.    

P.S A ten piekny półmisek to Porcelana Lubiana – kolekcja „Stone Age Greckie Wakacje”.

Dodaj komentarz